Teknolojik gelişmelerle birlikte dijital dolandırıcılık vakaları da artmaya başladı. Son olay, yanlış ellerde teknolojinin ne kadar tehlikeli hale gelebileceğini bir kez daha ortaya koydu.
Geçtiğimiz hafta sonu, Hong Kong’daki çok uluslu bir şirketin şubesinde, deepfake teknolojisi kullanılarak sahte bir video konferans görüşmesi düzenlendi ve şirketin 25,6 milyon dolarlık kaynağı boşaltıldı.
Habere göre, şirketin finans departmanında çalışan bir kişi, İngiltere’deki finans müdüründen (CFO) geldiğini iddia eden bir mesaj aldı. Mesajda çalışana, gizli bir işlem yapması talimatı veriliyordu. Ancak çalışan ikna olmadı ve o sırada yapay zeka kullanıldı.
Dolandırıcı, deepfake teknolojisini kullanarak, kurbanı parayı aktarmaya ikna etmek için CFO ve diğer çalışanların videolarını içeren bir konferans görüşmesi düzenledi. İş arkadaşlarını videoda gören çalışan, milyon dolarlık işlemi yapmaya ikna oldu. Dolandırıcı, kurbanın beş farklı Hong Kong banka hesabına 15 transfer yapmasını sağladı.
Şirket yetkilileri, bir hafta sonra dolandırıcılıktan haberdar oldu ve derhal polisi aradı. Soruşturma devam ederken henüz kimse gözaltına alınmış değil.
Haberde, dolandırıcının, internette bulunan kamuya açık ses ve video görüntülerini kullanarak kurbanın iş arkadaşlarının görüntüsünü oluşturabildiği belirtiliyor. Bu tür sahte videolar, deepfake teknolojisi sayesinde inanması zor olan şekilde üretilebiliyor.
Teknolojik gelişmelerin hayatımızı kolaylaştırırken aynı zamanda yeni tehlikeler de ortaya çıkıyor. Dolayısıyla, bu tür dolandırıcılık vakalarına karşı dikkatli olmak ve bilinçli bir şekilde teknolojiyi kullanmak önemlidir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.