ABD iş gücü piyasasından alınan ilişkin karışık sinyaller, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimlerine ne zaman başlayacağına yönelik tahminleri zorlaştırdı. Analistler, bu hafta önemli merkez bankalarının faiz kararlarının yanı sıra yoğun veri gündeminin de yatırımcıların takibinde olacağını kaydederek, varlık fiyatlarında oynaklığın artmasının öngörüldüğünü bildirdi.
Geçen hafta boyunca ABD’de açıklanan veriler, iş gücü piyasasının soğuduğuna dair umutları artırmasına karşın, tarım dışı istihdam verisinin beklentileri aşması, işsizlik oranının düşmesi gibi güçlü istihdam verileri, Fed’in para politikası hakkındaki beklentileri etkiledi. İlk etapta Fed’in şahin para politikasının sonuna gelindiği düşünülse de, veriler ABD ekonomisinde “yumuşak bir iniş” senaryosunu destekliyor.
Bu hafta, Fed’in politika faizinde değişiklik yapması beklenmiyor ancak toplantı sonrasında Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları piyasalarda oynaklığa neden olabilir. Ayrıca, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz kararları da yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek. Analistler, bu hafta açıklanacak yoğun veri gündeminin de piyasalarda oynaklığın artmasına neden olabileceğini belirtti.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Rating, küresel ekonomik büyümenin gelecek yıl keskin bir şekilde düşeceğini öngördü. ABD ekonomisinde resesyon beklentisi olmasa da keskin bir yavaşlama bekleniyor. Türkiye ekonomisi için ise Fitch Rating, bu yıl yüzde 4,1 büyüme tahmini yapıyor. Yurt içinde ise Moody’s’in Türkiye değerlendirme raporu ve diğer ekonomik veriler yakından izleniyor.
Yurt içinde BIST 100 endeksinde Moody’s’in Türkiye değerlendirme raporu etkili oldu. Bunun yanı sıra, TCMB’nin toplam rezervlerinin tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşması ve Türkiye’nin kredi risk priminin düşmesi de olumlu bir etki yarattı. Yurt d