James Webb Uzay Teleskobu, Jüpiter’in atmosferinde yer alan Büyük Kırmızı Leke bölgesindeki karmaşık yapıları ortaya çıkardı. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından yapılan açıklamaya göre, bilim insanları bu bölgedeki atmosferin üst kısmının çeşitli karmaşık yapılar barındırdığını belirledi.
Araştırmacılar, Webb teleskobu aracılığıyla Büyük Kırmızı Leke’nin üzerindeki atmosferi detaylı bir şekilde inceledi. Bölgenin normalde dikkat çekici olmadığı düşünülse de karanlık yaylar ve parlak noktalar gibi çeşitli karmaşık yapıların varlığı tespit edildi.
Uzmanlar, bölgeden yayılan ışığın Güneş ışığından kaynaklanmadığını belirtti. Jüpiter atmosferinin üst kısmının şeklini ve yapısını değiştiren başka bir mekanizmanın varlığı olabileceğine işaret edildi. Fırtınanın yer çekimi dalgaları oluşturduğu ve bu dalgaların atmosferin üst kısmına kadar yukarı doğru hareket ettiği belirtildi.
Uzmanlar, elde edilen bulguların, ESA‘nın Jüpiter’de yaşam sorularını cevaplamak üzere başlattığı Jüpiter Buzlu Uydu Kaşifi (JUICE) misyonuna yardımcı olabileceğini belirtti. Büyük Kırmızı Leke, Jüpiter üzerinde sürekli bir yüksek basınç bölgesi olarak önemli bir rol oynamaktadır. Büyük Kırmızı Leke, etrafındaki fırtınaların dinamik yatay hareketine karşı siklon biçimini koruyarak dikkat çekmektedir.
NASA‘nın Hubble Uzay Teleskobu‘nun yerini almak üzere 2021 yılında fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu, evrendeki bilinmeyenleri araştırmak için uzaydaki en büyük gözlemevi olarak çalışmalarını sürdürmektedir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.