Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, CHP Samsun Milletvekili Murat Çan’ın, Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ndeki eski hizmet binasının biyolojik mücadele laboratuvarına dönüştürülmesi projesinin detaylarını paylaştı.
Bakan Yumaklı, 2021’de kurulan biyolojik mücadele laboratuvarının gelişimini anlattı. Laboratuvarın 3 tam kontrollü iklim odası, 4 iklim kabini, derin dondurucu ve yapay ekolojik alanlarla modern bir kompleks haline geldiğini belirtti.
Yumaklı, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde kahverengi kokarca mücadelesi için 2,5 yıldır parazitoit üretildiğini ve geçen yıl 22 bin parazitoidin salındığını açıkladı. 2024 hedeflerine değinen Bakan Yumaklı, 150 bin parazitoit salımının planlandığını aktardı.
Fındık Araştırma Enstitüsü’nde de kahverengi kokarca ile mücadele için laboratuvar kurulduğunu belirten Bakan Yumaklı, 2024’ten itibaren üretim çalışmalarına başlanacağını ve 5 bin parazitoit üretiminin gerçekleştirildiğini duyurdu.
Kahverengi kokarcanın tarımsal üretimde ciddi kayıplara neden olduğunu ifade eden Bakan Yumaklı, zararlı böceğin fındık, elma, mısır gibi ürünlere zarar verdiğini ve ürün kalitesini düşürdüğünü belirtti.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kahverengi kokarca ile mücadele kapsamında feromon tuzakları dağıttığını ve halkı bilinçlendirmek amacıyla afişler hazırladığını vurgulayan Bakan Yumaklı, Trissolcus japonicus adlı yumurta parazitoidinin üretimine 2023 yılında başlandığını belirtti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.