Japonya Ulaştırma Bakanlığı, Toyota, Mazda, Yamaha, Honda ve Suzuki’nin belirli modellerin sertifikalandırılması için yapılan başvurularda usulsüzlük tespit ettiğini duyurdu. Otomobil üreticilerinin araçların sertifikasyonu için yaptıkları başvurularda yanlış veya manipüle edilmiş test verileri sundukları belirlendi.
Bakanlık, sertifikasyon amacıyla “hileli güvenlik testi” sunmakla suçlanan otomobil firmalarının söz konusu yolsuzlukları kabul ettiklerini bildirdi. Usulsüzlük tespit edilmesinin ardından bazı araçların sevkiyatı durduruldu. Ayrıca Toyota’nın Aichi ilinde bulunan merkezinde inceleme yapacağı açıklandı.
Geçen yıl Daihatsu birimindeki güvenlik testi skandalının ardından otomobil üreticilerinden sertifika başvurularını incelemelerini talep eden bakanlığın, Honda’nın 4,3 milyon, Toyota’nın 1,7 milyon, Mazda’nın 150 bin, Suzuki’nin 26 bin, Yamaha’nın 7 bin aracı etkilendiğini belirtildi.
Vekalet danışmanlık firmaları, hissedarlara Akio Toyoda’nın yeniden başkan seçilmesine karşı oy kullanmalarını tavsiye etti. Toyoda, Toyota Grubu’ndan sorumlu kişi olarak özür dilerken, Japonya’da üretilen üç otomobil modelinin sevkiyatını ve satışını geçici olarak durdurduğunu açıkladı.
Mazda, motor kontrol yazılımı test sonuçlarını değiştirdiği için Roadster RF spor otomobilinin ve Mazda2 hatchback’in sevkiyatlarını askıya aldığını belirtirken, Yamaha da bir spor motosikletinin sevkiyatını durdurdu. Honda ise çıkış testlerinde yanlışlık tespit etti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.