Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) öncülüğünde Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD), Maden Tetkik ve Arama (MTA), Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve 22 üniversitenin işbirliğiyle “Türkiye Deprem Tehlike Haritası” güncelleme çalışmaları kapsamında Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu kuruldu. Platform, 19 ayrı noktada 128 diri fayı inceleyen 100 bilim insanı ve araştırmacıdan oluşan 90 kişilik bir ekip tarafından yürütülmektedir.
TÜBİTAK Başkanı Mandal ve Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat 2023’teki 7,7 büyüklüğündeki depremin merkez üssü Pazarcık ilçesindeki çalışmaları yerinde inceledi. Mandal, yaşanan felaketin acısını unutmadıklarını ve geleceğe yönelik bilim temelli çözümler oluşturmak için gece gündüz çalışmalar yürüttüklerini vurgulayarak, diri faylar üzerinde yürütülen paleosismolojik çalışmaların Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nı güncelleyeceğini belirtti.
Proje kapsamında çalışmalar yapan bilim insanları, Narlı fayı üzerinde yapılan incelemelerde yeni bir fay hattının doğduğunu tespit etti. Fayın hareketlerini analiz ederek, bu yeni fay hattının Doğu Anadolu Fayı’na bağlantılı olduğunu belirlediler. Bu tür çalışmalarla deprem risklerinin belirlenmesi ve önlem alınması hedeflenmektedir.
Yürütülen araştırmaların, Türkiye’nin deprem risklerini daha iyi anlamamıza ve afetlere karşı daha hazırlıklı olmamıza katkı sağlaması beklenmektedir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.