Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, stresin sağlığımız için büyük bir tehdit olduğunu vurguluyor.
Stres, beyinde alarmlar çalar ve sinir sisteminin aşırı uyarılmasına yol açar. Kronik hale geldiğinde ise vücutta iltihaplanma sürecini başlatarak bağışıklık sisteminin işlevini bozar. Uzun süreli stres, vücudu yoğun stres hormonu kortizolün etkisinde bırakarak birçok hastalığa zemin hazırlar.
Östres olarak adlandırılan kısa süreli pozitif stres motivasyon sağlarken, distres olarak adlandırılan uzun süreli negatif stres endişeye ve paniğe neden olabilir. Yoğun koşuşturmalı yaşam tarzı, bizi kronik stresli hale getirerek zamanla hastalıklara davetiye çıkarır.
Stres hormonu kortizol, sağlıksız yiyeceklerin tercih edilmesine neden olarak kilo alımını artırabilir.
Stres enerji seviyesini düşürerek hareketsizliğe neden olur. Spor yapmak ise stresi azaltabilir.
Stres, uyku bozukluklarına neden olabilir ve bu durum da stresi artırabilir. Uyku problemleri pek çok hastalık riskini artırabilir.
Kronik stres, bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açarak soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların sık görülmesine neden olabilir.
Stres bağırsak sağlığını etkileyerek sindirim sorunlarına yol açabilir.
Yoğun stres altında kalındığında kalp krizi veya felç riski artabilir. Stres, kalp atış hızını ve kan basıncını artırarak ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarabilir.
Kronik yüksek stres seviyeleri, nörolojik ve psikiyatrik bozuklukların ortaya çıkmasına neden olabilir ve depresyon, anksiyete gibi rahatsızlıkların riskini artırabilir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.