Devamlı halsizlik ve yorgunluk hali insanların yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürür. Halsizlik ve yorgunluk bir hastalıktan kaynaklanabileceği gibi vitamin ve mineral eksikliği nedeniyle de ortaya çıkabilir. Peki yorgunluk ve halsizlik için hangi vitamin hapları kullanılmalıdır?
Kronik yorgunluk çok çeşitli faktörler nedeniyle ortaya çıkabilir. Yorgunluk ve halsizliğin sebepleri yaş gruplarına göre farklılıklar gösterebilir.
Sürekli devam eden yorgunluk halleri hafife alınmamalı ve altında ciddi hastalıkların yatıyor olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Kalp hastalıkları, kanser, tiroit, enfeksiyonlar, HIV ve EBV gibi viral hastalıklar, romatizmal hastalıklar, bağırsak hastalıkları, böbrek ve böbrek üstü bezi hastalıkları, diyabet ve insülin direnci, karaciğer hastalıkları, hepatit, verem, parazit hastalıkları, lenf bezi hastalıkları, eklem hastalıkları vb. sağlık problemleri kişinin kronik yorgunluk yaşamasına neden olabilir.
Bunlar dışında depresyon ve stres gibi psikosomatik hastalıklar da yorgunluğun önemli nedenleri arasındadır. Özellikle genç yaştaki insanlarda iş stresi ve gelecek kaygısı nedeniyle yorgunluk oldukça yaygın şekilde ortaya çıkabilmektedir.
7-8 saatlik bir uykuyla geçmeyen ve sürekli devam eden kronik yorgunluk durumunun 6 aydan uzun sürmesi halinde en doğru teşhis için bir doktora başvurulmalıdır.
Yorgunluk ve halsizliğin altında yatan bir hastalık yoksa sebep vitamin ve mineral eksikliği olabilir. Vücut ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineral miktarına sahip olamadığında çeşitli belirtilerle bunu gösterir.
Halsizlik ve yorgunluk kişiye göre farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Konsantrasyon bozukluğu, enerji kaybı, fiziksel veya zihinsel aktiviteler sırasında çok çabuk yorulma, depresif ruh hali ve unutkanlık gibi durumlar en yaygın belirtilerdir. Ayrıca boğaz ağrısı, eklem ve kas ağrıları yaşanabilir. Uyku apnesi gibi uyku bozuklukları ortaya çıkabilir.
Hiperaktivite de halsizlik ve yorgunluk belirtisi olarak görülebilmektedir. Kronik yorgun ve halsiz olan kişiler konuşma bozuklukları yaşayabilir. Oturma pozisyonunda ayağa kalkınca göz kararmaları ve sersemlik gibi olumsuz durumlar söz konusu olabilir.
Yorgunluk ve halsizlik sorununa karşı bazı basit önlemler alınabilir. Gün içinde en az 8 bardak su içmek, sabah sıkı bir kahvaltı yapmayı ihmal etmemek, tuz tüketimini minimum seviyeye indirmek, şekerli ve rafine gıdalardan uzak durmak vb. pratik önlemler yorgunluk halinin azalmasına yardımcı olacaktır. Protein ve magnezyum açısından zengin besinlerin ağırlıkta olduğu bir beslenme düzeni kurmak yorgunluk halinin azalmasına katkı sağlar. Özellikle akşam saatlerinde alkol tüketiminin azaltılması ve hatta tamamen bırakılması da faydalıdır.
Her gün düzenli şekilde fiziksel aktivitelerde bulunmak yine yorgunluğa ve halsizliğe karşı oldukça etkilidir. Spor veya hafif tempolu yürüyüşler yapmanın sağlık üzerinde olumlu etkileri vardır.
İnsanların ruhunu dinginleştirmeye yönelik meditasyon ve yoga gibi günümüzde popüler olan aktiviteler stres seviyesini azaltmaya yardımcı olur. Böylece stres kaynaklı yorgunluk ve halsizlik durumu ortadan kalkabilir.
Yorgunluğa ve halsizliğe karşı çeşitli vitamin ve mineral takviyeleri faydalı olabilir. Bu noktada halsizlik ve yorgunluk için hangi vitamin hapları alınması gerektiği konusu üzerinde durmak gerekir:
B vitamini türlerinden biri olan folik asit, kırmızı kan hücresi yapımında görevlidir. Bir diğer adı folat olan folik asit aslında B9 vitaminidir. Kırmızı kan hücreleri vücuttaki hücrelere oksijen taşınmasını sağlar. Yeterli kırmızı kan hücresi olmaması durumunda oksijensiz kalan hücreler nedeniyle vücutta yorgunluk hissi oluşur. Folik asit kırmızı kan hücreleri yapımına katkı sağlayarak yorgunluğun azalmasında etkilidir.
Demir eksikliği yorgunluğa neden olan bir başka durumdur. Kırmızı kan hücreleri vücutta oksijen taşınması için hemoglobin üretir. Vücutta demir gereken seviyede değilse hemoglobin üretimi azalır. Yine oksijenin hücrelere taşınamaması nedeniyle yorgunluk ve halsizlik durumu ortaya çıkar. Demir yorgunluğun giderilmesinde ve enerji üretiminde tek başına yeterli değildir. Folik asit, C vitamini, B12 vitamini gibi mikro besinlerle birlikte alındığı zaman vücuda faydalı olabilir.
Magnezyum eksikliği yorgunluğa sebep olabilir. Vücuttaki magnezyum eksikliği kaslarda potasyum seviyesinin düşmesine sebep olur. Kaslardaki potasyum eksikliği ise kas zayıflamalarına ve dolayısıyla yorgunluğa yol açar. Magnezyum desteği almak yorgunluk ve halsizlik durumuna olumlu yönde etki edebilir.
Niasin adı verilen B3 vitamini vücuda giren besinlerin enerjiye dönüştürülmesine yardımcıdır. Niasin eksikliğinde vücuda ihtiyacı olan enerji sağlanamadığı için yorgunluk baş gösterir.
B5 vitamini olan pantotenik asit, D vitamini sentezinde görevlidir. Ayrıca yağların yapımında ve parçalanmasında işlev görür. Pantotenik asit takviyesi sayesinde yenilen besinler enerjiye dönüştürülebilir ve böylece yorgunluk hali azalabilir.
Riboflavin adı verilen B2 vitamini hücrelerin büyümesine ve gelişmesine katkı sağlar. Ayrıca kırmızı kan hücrelerinin korunmasına yardımcı olarak yorgunluk belirtilerinin azalmasında etkilidir.
DNA yapımında rol alan B12 vitamini eksikliğinde yorgunluk semptomları oldukça şiddetli olabilir. Unutkanlık ve kaslarda uyuşukluk gibi ciddi problemler ortaya çıkabilir. B12 vitamini aynı zamanda kemik iliğinde kan hücreleri üretilmesinde görevlidir. Bu özelliği sayesinde hücrelere oksijen taşınması konusunda önemli bir yeri vardır.
C vitamini de vücudun enerji üretimine yardımcıdır. Ayrıca demir emilimini de artırma görevi vardır. C vitamini takviyesi sayesinde yorgunluk ve konsantrasyon eksikliği gibi durumların önüne geçilebilir.
B6 vitamini eksikliği de yine kırmızı kan hücrelerinin üretiminde azalma yaşanmasına ve dolayısıyla hücrelere yeterli oksijen taşınamadığından yorgunluk hissinin ortaya çıkmasına neden olur.
Kreatin kaslarda enerji üretiminde kullanılır. Kaslarda üretilen kreatin az miktarda da olsa dışarıdan gıda yoluyla desteklenebilir. Böylece vücudun enerji üretimi artacak ve yorgunluk hali azalacaktır.
Halsizlik ve yorgunluk kişilerin gündelik hayatı oldukça olumsuz yönde etkiler. Sürekli yorgunluk halinde olan insanlar hem kendilerine hem de etrafa karşı olumsuz duygular içinde olur. İş verimliliği düşer, sosyal hayattan uzaklaşır ve her şeye karşı devamlı isteksizlik hali ortaya çıkar. İnsanın yaşam kalitesini bu derece derinden etkileyen yorgunluk ve halsizlik durumunun hafife alınmaması oldukça önemlidir.
Unutmamak gerekir ki yorgunluk ve halsizlik halinin vitamin veya mineral kaynaklı olması durumunda bilinçsizce takviye alınması daha büyük sorunlara yol açabilir. Öncelikle uzman bir doktora başvurarak gerekli tahliller yapılmalı ve vücudun hangi vitaminlere ve minerallere ihtiyacı olduğu tespit edilmelidir. Doktorunuz tahlillere ve kendi muayene bulgularına göre halsizlik ve yorgunluk için hangi vitamin hapları takviyesine gerek olduğu konusunda sizi yönlendirecektir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.